Идеи и съвети за кухнята с островен дизайн

Идеи за кухни с островен дизайнВсички знаете, че кухнята е основното място в което се приготвя храната, но в нашата страна, тази стая се е превърнала в място, където се събира цялото семейство. Този факт не е никак маловажен и затова трябва да се погрижите вашите кухни да са удобни, добре подредени и да предоставят уютна атмосфера.

Островният дизайн в кухнята е останал от старите традиционни селски къщи с големи маси по средата или още по-назад във времето – средновековието. Така нареченият остров в кухнята ви може да се използва, както за приготвянето храна, така и за допълнително място за хранене. В големите кухни, този тип дизайн дори съкращава разстоянията в така наречения “кухненски триъгълник” – мивка, хладилник, печка.

Сега ще ви предоставим няколко съвета затова, как да обзаведете островна кухня, в случай, че харесвате този тип интериор.

  • Този тип дизайн е най-подходящ за големи L, U или G – образни кухни. В случай, че кухнята е прекалено малка, островът повече пречи и създава неприятности отколкото да е от полза. Ако кухнята ви е малка и все пак държите да имате остров, вземете си кухненска количка, където ще приготвяте храна, а и ще си осигурите допълнително място за съхраняване на продукти и съдове.
  • Монтирайте вентилация над острова, за да елиминирате пушека и миризмите от приготвянето на храната. Вентилацията трябва да е по-широка от площта за готвене с около 5 см от всяка страна за постигането на максимален ефект. Със същата цел, трябва аспираторът ви да има дебит от 500 куб.м. за всеки квадратен метър площ при готвене.
  • В кухни с островен дизайн се практикува монтирането на втора мивка в острова. Ако имате тази възможност може да поставите допълнително кошче за отпадъци и дори съдомиялна машина. Почистването е доста по-лесно с всички тези неща близо до вас.
  • Осигурете поне по 40 см. свободно място от двете страни на готварската печка. Мястото в кухнята никога не ви стига, нали?! Добра идея е да заоблите ъглите, за да не ходите вие и близките ви със синини по краката.
  • Хубавото при този тип кухни е, че вида и цвета на кухненския плот на острова не трябва да е същия като този на останалото пространство, стига да са съвместими разбира се. Може да използвате различни материали като например термоплотове за вграждане, мрамор или гранит.
  • Кухнята е хубава, когато е светла. Увеличете количеството на дневната светлина в помещението като монтирате по възможност големи прозорци и светли повърхности, които да отразяват проникващата светлина. Ако монтирате допълнително осветление на кухненския остров, бъдете внимателни да няма открити контакти над нивото на печката, за да се предотврати евентуален инцидент от парата при приготвяне на храната.

Разгледайте различни идеи, със или без островен дизайн. Дори да не преоборудвате цялата си кухня, винаги може да промените нещо, за да стане тя по-уютно място, не само за приготвяне на храната, а и за приятни вечери със семейството.

Идеи за кухни с островен дизайн Идеи за кухни с островен дизайн Идеи за кухни с островен дизайн Идеи за кухни с островен дизайн Идеи за кухни с островен дизайн

Идеи и съвети за кухнята с островен дизайн 5.00/10 (100.00%) 2 гласа